De architect over de villa's van Zonnestein 66

24 juli '19

Sinds kort zijn ze in verkoop: 6 royale en identieke villa’s aan Zonnestein nummer 66 in Amstelveen, in de populaire wijk Elsrijk-Oost. Vlakbij het Stadshart van Amstelveen, het Amsterdamse Bos, Schiphol én het centrum van Amsterdam. De strak vormgegeven villa’s vallen o.a. op door de grote raampartijen, bijzonder materialisatie zoals de langformaat baksteen en het gebruik van hout. We spraken de architect Nesja Zahtila van het Amstelveense architectenbureau Just Architects over het ontwerp en de locatie van deze 6 chique woningen.

De 6 villa’s aan Zonnestein zijn de 2e fase in het project aan het Amstelveense Zonnestein. Eerder dit jaar gingen drie villa’s aan Zonnestein 64 in verkoop, iets verderop. De stijl van de deze woningen van Zonnestein 64 is geïnspireerd op en een eigentijdse vertaling van de architectuurstijl uit de jaren ’30 in Nederland.

image alt

De omgeving van de woningen

Waarom zijn de woningen van Zonnestein 66 vergeleken met die van nummer 64 in een veel modernere stijl?

Zahtila vertelt: "Aanvankelijk was de bedoeling om één type woning te ontwerpen voor Zonnestein. In overleg met de gemeente is er uiteindelijk gekozen voor twee verschillende architectonische verschijningsvormen. Op basis van de stedenbouwkundige context is er aan de westzijde een interpretatie van de jaren '30 stijl ontworpen, en aan de oostkant een interpretatie van de jaren ’60-architectuur ontworpen. De drie traditionele woningen zijn door water en een straat gescheiden van de andere zes woningen."

image alt

Natuurlijke uitstraling

Wat waren bij het ontwerp van de meer moderne woningen voor jullie belangrijke uitgangspunten?

“We wilden de villa’s een strakke, eigentijdse en vriendelijke uitstraling geven. Dat hebben we bereikt door het gebruik van lichtgrijze bakstenen die een klein beetje glimmen en stootvoegloos (zonder verticale metselvoeg) worden gemetseld. Dat geeft met name aan de voorzijde op entree-niveau een mooi strak horizontaal effect. Door de toevoeging van hout creëer je bovendien een natuurlijke uitstraling en krijgt de gevel veel meer leven en detaillering".

‘Wat we ook belangrijk vonden is een open en licht huis. De villa’s liggen aan een deel van de straat waar een aantal grote zwarte (fijnbladige) elzen staat. Maar de bomen nemen natuurlijk ook wel wat licht weg. Door de grote raampartijen en relatief weinig metselwerk aan voor- en achterzijde van het huis ontstaat een open uitstraling. Je krijg veel licht binnen, en je hebt bovendien een mooi uitzicht op een fantastische omgeving".

image alt

Alnus glutinosa 'Laciniata'

Kun je iets vertellen over de plattegrond van de woningen?

"Vanwege diezelfde zwarte elzen (Alnus glutinosa 'Laciniata') hebben we er ook voor gekozen om de verdieping aan de voorzijde van de woningen iets naar achteren te duwen. Je wilt namelijk niet dat de bomen op termijn de huizen ‘aanraken. Dit geeft van buiten een extra dimensie waarbij groen en de woning in elkaar verweven zijn. De begane grond is royaal opgezet met meer ruimte en aparte plekken: een grote woonkeuken aan de voorzijde en een woonkamer met een aparte media-kamer aan de tuinzijde. Bovendien biedt deze opzet ook meer privacy – bij geen enkele villa kijk je namelijk bij de buren naar binnen".

image alt

Just Architects

Nesja Zahtila is architect partner bij architectenbureau Just Architects in Amstelveen. Voor BPD Ontwikkeling ontwierp dit bureau grote en kleinere gebouwen.

In Amstelveen is Just Architects verantwoordelijk voor het ontwerp van de Bankrastoren, vanaf 2020 de hoogste appartemententoren van Amstelveen.

Geïnteresseerd? Neem contact met ons op
Meer weten? Bekijk de woningen